Aktuelnosti


STUDENTI I PROFESORI PRAVNOG FAKULTETA UNIVERZITETA U ZENICI UPRILIČILI SU SVEČANI DOČEK SVOG ARBITRAŽNOG TIMA KOJI JE S MOSKOVSKIM UNIVERZITETOM “LOMONOSOV” IZ RUSIJE PODIJELIO TREĆE MJESTO NA SVJETSKOM “VIS MOOT” TAKMIČENJU IZ MEĐUNARODNE TRGOVAČKE ARBITRAŽE, KOJE JE ZAVRŠENO U BEČU.

Studenti četvrte godine zeničkog fakulteta: Amina Hasanović, Ajna Mahmić, Emir Živčić i Ibrahim Palalija, koje su spremali i na takmičenje vodili treneri prof. dr. Zlatan Meškić, doc. dr. Ivana Grubešić i mr. sc. Arnel Maglić, ostvarili su do sada najbolji rezultat.

Smatra se da je ovo najveći uspjeh u historiji nekog od fakulteta sa naših prostora, riječi su Zlatana Meškića, profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici čija ekipa, zajedno sa Lomonosov Moscow State University iz Rusije, dijeli treće mjesto na svjetskom Vis Moot takmičenju iz međunarodne trgovačke arbitraže koje je održano u Beču.

Zeničanka Amina Hasanović, takmičarka ovog tima, dobila je tzv. honorable mention, što znači da je svrstana među najbolje govornike cijelog takmičenja.

Tim koji čine Amina Hasanović, Ajna Mahmić, Emir Živčić i Ibrahim Palalija, predvođen trenerima prof. dr. Zlatanom Meškićem, doc. dr. Ivanom Grubešić i mr. sci. Arnelom Maglić, ostvario je rezultat nezamisliv za timove s naših prostora u posljednjih deset godina otkako je ovo takmičenje postalo najprestižnije takmičenje pravnika na svijetu.

Muhamed Tulić, nakon što je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu kao jedna od zlatnih znački, dobio je priliku da studira u Americi. Prošle godine je sa ekipom PF-a UNSA nastupao na istom takmičenju, gdje su se plasirali među 64 najbolja tima, a primijetili su ga iz PSU i ponudili mu da nastavi studiranje kod njih. Nakon godinu, priliku koju je dobio je najbolje i iskoristio, osvojivši svjetsko prvenstvo.

Meškić je zahvalio menadžmentu fakulteta i Univerziteta na podršci, kao i ministarstvima obrazovanja i nauke na federalnom i kantonalnom nivou, te Notarskoj komori Federacije BiH. On je ustvrdio da za uspjeh treba zahvaliti cjelokupnom obrazovnom sistemu u BiH, jer “dobijemo, ipak, proizvod iz osnovne i srednje škole”.

Amina Hasanović je kazala da još nisu svjesni šta su napravili, a da ostaje malo tuge zato što nisu ušli u finale. Ipak, biti treći među 378 je itekako veliko.

Više detalja u javljanju reportera BHRT-a Haruna Bošnjaka

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Untitled Document