Aktuelnosti


POTPISISAN MEMORANDUM O SARADNJI NA REALIZACIJI PROJEKTA „MONITORING PROCESUIRANJA KORUPCIJE I PRUŽANJE PRAVNE POMOĆI“ IZMEĐU PRAVNOG FAKULTETA I TRANCPARENCY INTERNTIONAL BOSNA I HERCEGOVINA


Danas je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici upriličeno potpisivanje Memoranduma o saradnji na Realizaciji projekta „Monitoring procesuiranja korupcije i pružanje pravne pomoći“ između Pravnog fakulteta i Trancparency Interntional Bosna i Hercegovina. Memoradnum su potpisali prof.dr.sc. Enes Bikić, dekan Pravnog fakulteta i gosp. Peđa Đurasović, predstavnik Transparency International-a. 

Memorandumom je predviđeno biranje šest studenata treće i četvrte godine studija po već objavljenom pozivu, koji će potom pratiti suđenja u slučajevima korupcije. Također, planirano je i organizovanje edukativnih treninga za studente na temu građanskog aktivizma i zagovaranja u oblasti djelovanja organizacija civilnog društva. 

Cilj samog projekta jeste izgradnja mreže studenata pravnih nauka koji će, kroz pružene obuke i aktivno praćenja suđenja za slučajeve korupcije, u budućnosti predstavljati nosioce zagovaračkih aktivnosti u cilju unapređenja odgovornosti i transparentnosti postupanja nadležnih pravosudnih institucija u procesuiranju krivičnih djela korupcije. Također cilj je i podsticanje otvorenog dijaloga o postupanju pravosuđa u slučajevima korupcije sa posebnim osvrtom na zakonima propisanim mehanizmima i procedurama koje su na raspolaganju pravosudnim institucijama. 

Potpisivanje ovog Memoranduma je svakako značajno kako za Pravni fakultet, tako i za studente koji će imati priliku da steknu nova praktična znanja, iskustva i vještine neophodne za izgradnju buduće karijere. 

Trajanje saradnje predviđeno je do avgusta 2021. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Untitled Document