Aktuelnosti


OBILJEŽEN 27. JANUAR – MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽTRVE HOLOKAUSTA

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici je u prisustvu velikog broja gostiju, nastavnika, saradnika i studenata, obilježen 27. januar – Međunarodni dan sjećanja na žtrve holokausta.

„Danas obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i svih nacističkih i fašističkih zločina koji su učinjeni u prvoj polovici 20. stoljeća. Danas taj dan na Pravnom fakultetu obilježavamo na način da ćemo imati otvorenje izložbe dr. Eli Taubera, nakon toga imamo znanstveni panel na kojem imamo pet najavljenih panelista i gdje ćemo govoriti o raznim aspektima holokausta i genocida. Smatramo da kao fakultet moramo raditi na razvijanju kulture sjećanja, jer je ona jedan snažan element sprječavanja svakoga oblika i poricanja genocida, a i samoga činjenja toga zločina, ali i svih drugih masovnih zločina“, istakao je doc.dr.sc. Enis Omerović.

Prof.dr.sc. Damir Kukić kazao je: „ Dan sjećanja na žrve holokausta je dan sjećanja na brojne žrtve koje su nastale tokom stvaranja nacističkog režima. To je po meni najvažniji dan u kulturi sjećanja modernog čovječanstva, upravo zato što nas upućuje ne samo na to kakva nam je bila prošlost i kakve smo kao čovječanstvo pravili pogreške u prošlosti, nego kako postupati u budućnosti, da ne pobjeđuje zlo i da na neki način uvijek budemo na strani žrtve i bespomoćnih.“

U auli fakulteta otvorena je izložba „Kada su komšije bili ljudi“ koja je nastala prije 13 godina i gostovala je u Zagrebu, Oslu i mnogim gradovima Bosne i Hercegovine. „Cilj izložbe je da pokaže ljude Bosne i Hercegovine koji su spašavali Jevreje u toku Drugog svjetskog rata, kada se institucija komšiluka cijenila, kao i da pokažemo neke priče iz tog perioda. Izložba je ustvari slijedila knjigu koja ima isti naziv i koja je prvi put otkrila da u Bosni i Hercegovini imamo Pravednike među narodima“, kazao je dr. Eli Tauber.

Panelisti na ovom događaju su bili: dr. Dževad Drino, dr. Eli Tauber, dr. Sabina Subašić – Galijatović i dr. Ajdin Huseinspahić. Studenti članovi debatnog kluba Gorgija izveli su prigodni performans čitanjem značajnih međunarodnopravnih dokumenata iz toga doba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Untitled Document