Aktuelnosti


PROMOCIJA KNJIGE „SOCIOLOGIJA RODA - FEMINISTIČKA KRITIKA“

Povodom Međunarodnog dana žena, TPO Fondacija i Univerzitet u Zenici su u ponedjeljak 9. marta u prostorijama Pravnog fakulteta u Zenici organizovali predstavljanje knjige „Sociologija roda - feministička kritika“, autorice v. prof.dr.sc. Zilke Spahić Šiljak.

Autorica udžbenika, v.prof.dr.sc. Zilka Spahić Šiljak, je profesorica rodnih studija, aktivistkinja, teologinja i feministkinja koja se bavi sociološkim istraživanjem roda, politike i religije. Osim autorice, o knjizi su govorili prof.dr. Damir Kukić, prof.dr. Spahija Kozlić, Dr. Ruth Wiseman i Dr. Sabiha Husić, a promociju je vodila doc.dr. Dženana Radončić.

Publikacija „Sociologija roda – feministička kritika“ je prvi udžbenik sociologije roda koji iz feminističke perspektive propituje klasične sociološke teorije i metode istraživanja, ali i zadate društveno prihvatljive norme maskuliniteta i feminiteta. Svojim multidisciplinarnim pristupom sociologije, antropologije, povijesti, jezika, komunikologije i rodnih studija, ovaj udžbenik nudi novi pogled na pitanja socijalizacije ličnosti, odgoja, porodice, ekonomije i religije.

Didaktička vrijednost ove knjige je u tome što je strukturirana tako da olakšava studentima i drugim čitateljima uvide u sociologiju roda, a rodna razlika je ključna za izgradnju identiteta i odnosa u svakoj kulturi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Untitled Document