Aktuelnosti


12. APRIL – DAN KADA JE ZENICA POBIJEDILA FAŠIZAM!

S ponosom ističemo kako je jučer dana 12.04.2021. godine s početkom od 17h uspješno realizovan online okrugli sto pod nazivom „12. april – Dan kada je Zenica pobijedila fašizam!“ putem platforme Google Meet u organizaciji Katedre za historiju države i prava Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Na samom početku kao uvodničar prisutnima se obratio uvaženi doc. dr. Enis Omerović, Prodekan za naučno istraživački rad Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici. Nakon uvodnog obraćanja učesnici okruglog stola: prof. dr. Dževad Drino (Pravni fakultet Univerziteta u Zenici, Katedra za historiju države i prava),  gospodin Sretko Radišić (potpredsjednik Saveza udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Zeničko-dobojskog kantona), gospodin Hikmet Krkalić (profesor historije u Prvoj gimnaziji Zenica), v. prof. dr. Ajdin Huseinspahić (Pravni fakultet Univerziteta u Zenici, Katedra za historiju države i prava) i doc. dr. Mirza Džananović (Filozofski fakultet Univerziteta u Zenici, Odsjek za kulturalni studij) su prigodnim i raznovrsnim izlaganjima predočili bitne historijske činjenice i događaje koji su doveli do oslobađanja Zenice od fašizma.

Zajednički zaključak online okruglog stola je da borba protiv fašizma još uvijek nije okončana i da nažalost fašizam postoji danas samo u drugačijem ruhu, nego što je bio u periodu Drugog svjetskog rata. Također, izuzetno je bitno njegovati kulturu sjećanja i mlade generacije poučavati pravim vrijednostima, a rad akademske zajednice u tom pogledu je neminovan.

Zahvaljujemo se svim našim učesnicima, našim studenticama i studentima, te učenicama i učenicima koji su aktivno i pažljivo pratili današnji online okrugli sto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Untitled Document