Aktuelnosti


OBJAVLJENO NOVO IZDANJE SEE LAW JOURNAL-A

​Zadovoljstvo nam je obavijestiti da je u toku objava najnovijeg izdanja SEE Law Journal-a koje je izašlo iz štampe prije nekoliko dana. Ovo posebno izdanje časopisa SEE Law Journal samo je po sebi jedinstveno jer je prvo izdanje koje se usredotočuje na jednu vrlo specifičnu temu - temu prekograničnih izvršenja u Jugoistočnoj Europi, i prvo je koje ima konkurentsku komponentu. Rezultat je zajedničkog napora i partnerstva SEELS mreže, Deutsche Gesellschaft fürm Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, Otvorenog regionalnog fonda za pravnu reformu jugoistočne Europe i Međunarodne unije pravosudnih službenika (UIHJ).

Ova publikacija rezultat je istraživanja akademske zajednice i praktičara iz regije Jugoistočne Europe koji su svoje radove predali na poziv u okviru aktivnosti poduzetih u projektu „Prekogranično izvršavanje presuda u Jugositočnoj Evropi. “

Istraživači su dolazili iz različitih zemalja regije Jugoistočne Europe, a na slučajevima su radili u većim timovima, pružajući složeniji pregled teme u usporednoj studiji koja se odnosi na njihove zemlje, dok su drugi radili u timovima od po dvoje koji dolaze iz iste zemlje ili pojedinačno. Kao što je spomenuto, autori koji su svojim radovima dali svoj doprinos ovom konkretnom Pozivu za radove, prijavili su se na natječaj koji je rezultirao odabirom 3 najbolja rada.. Nagrađeni su:

1. Neizravna nadležnost Haške konvencije iz 2019. godine o priznavanju i izvršenju stranih presuda u građanskim i trgovačkim stvarima - Je li "srce" Konvencije na pravom mjestu?

2. Privatno provođenje zakona o konkurenciji - albanski izazovi u odrazu zahtjeva EU.

3. Izvršenje plaća na zapadnom Balkanu

Izdanje je besplatno i može se preuzeti ovdje!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Untitled Document