Aktuelnosti


12.04.2022.

Konkursi za mobilnost za zaposlenike
 

unze.ba/konkurs-za-zaposlenike-univerziteta-u-zenici-za-mobilnost-u-akademskoj-2021-22-godini-u-okviru-programa-erasmus-saradnja-s-partnerskim-zemljama-ka107-tallinn-healthcare-college-estonija/

https://unze.ba/konkurs-za-zaposlenike-univerziteta-u-zenici-za-mobilnost-u-akademskoj-2021-22-godini-u-okviru-programa-erasmus-saradnja-s-partnerskim-zemljama-ka107-tehnoloski-univerzitet-u-poznanu-poljska/

https://unze.ba/konkurs-za-zaposlenike-univerziteta-u-zenici-za-mobilnost-u-akademskoj-2021-22-godini-u-okviru-programa-erasmus-saradnja-s-partnerskim-zemljama-ka107-univerzitet-u-saarlandu-njemacka/ 

https://unze.ba/konkurs-za-zaposlenike-univerziteta-u-zenici-za-mobilnost-u-akademskoj-2021-22-godini-u-okviru-programa-erasmus-saradnja-s-partnerskim-zemljama-ka107-univerzitet-u-jaenu-spanija/

 

 
23.03.2022.

Novi broj časopisa Anali
 

S ponosom objavljujemo da je danas izašao iz štampe novi broj našeg časopisa Anali Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici.
U ovom izdanju objavljujemo naučne i stručne radove iz oblasti pravnih i srodnih nauka koji su pozitivno ocijenjeni u dvostrukoj anonimnoj recenziji.
Također, ponosni smo na činjenicu da su u ovom broju Anala objavljena dva studentska rada koji su rezultat istraživanja naših studentica Ena Sikira (II godina) i Zerina Spahić (IV godina) u okviru predmeta Kriminologija i Krivično procesno pravo, uz mentorstvo predmetne asistentice. Studentski istraživački rad izuzetno je bitan aspekt usvajanja znanja i vještina u obrazovnom procesu, stoga nastojimo da naše studente afirmišemo i ohrabrimo na istraživačkom putu.
Časopis Anali izlazi redovno već više od decenije i postao je prvi časopis bilo kojeg Pravnog fakulteta u BiH koji je indeksiran u prestižnoj HeinOnline bazi podataka, što je dokaz kvaliteta i značaja, te veliko priznanje.
Potražite novi broj časopisa Anali u našoj biblioteci ili na našoj oficijelnoj web stranici.

 

 
16.03.2022.

Master programi na Institutu za međunarodno pomorsko pravo (Malta)
 
 
16.03.2022.

Poziv za stipendije Vlade Kraljevine Tajvan za postdiplomske studije
 
 
16.03.2022.

Promocija najnovijih izdanja Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu
 

Pravni fakultet Univerziteta u Zenici u četvrtak 17.3.2022. godine od 11.30h u sali Prf 1 organizuje promociju najnovijih izdanja Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu. 
Zeničkoj javnosti bit će predstavljeni dvotomni zbornik radova o prijelomnim događajima bosanskohercegovačke prošlosti, biografija Branka Mikulića, te dva broja časopisa (Prilozi i Historijska traganja).
O publikacijama će govoriti prof. dr. sc Dževad Drino, prof. dr. sc Ajdin Huseinspahić, dr. Hana Younis i sr. Dženita Sarač-Rujanac, uz moderaciju dr. Sedada Bešlije.

 
11.03.2022.

Obilježavanje Dana nulte diskriminacije
 

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini zajedno sa studentima i studenticama Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici i Pravnog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru u utorak 15. marta 2022. godine obilježava Dan nulte diskriminacije. 

Obilježavanje Dana nulte diskriminacije ima za cilj promovisanja principa nediskriminacije, socijalnog uključivanja i poštovanja različitosti. Ovim Danom skreće se pažnja javnosti na načela Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i podiže svijest o neophodnosti borbe protiv diskriminacije, borbe za ravnopravnije društvo i bolje okruženje za sve građane i građanke.

Ovogodišnji događaj obilježavanja Dana nulte diskriminacije bit će realizovan online, a učesnici i učesnice će moći poslužati prezentaciju aktivnosti Misije OSCE-a na području borbe protiv diskriminacije, prezentacije studenata i studentica na teme: Diskriminacija žena na tržištu rada i problem "staklenog stropa", te Diskriminacija i pandemija virusa Covid – 19.

 
10.03.2022.

UNIGEM Online panel (In)visible Women: BiH, Austria, Switzerland 10.03.2022.
 

Povodom Međunarodnog dana žena u okviru UNIGEM projekta realizuje se Online panel: "(In)visible women: BiH, Austria, Switzerland" u trajanju od sat vremena. Panel će biti na engleskom jeziku i možete ga pratiti putem Zoom linka. 

 

 

Pozivnica za Zoom link:

Join Zoom Meeting
https://us06web.zoom.us/j/83242123585?pwd=N1FieStJT0F4aE1qVzNYMlNoOVBiZz09

Meeting ID: 832 4212 3585
Passcode: 790963

 
02.03.2022.

ELSA Zenica - poziv za "Univerzitetsko debatno takmičenje"
 

ELSA Zenica organizuje projekat "Univerzitetsko debatno takmičenje" uz podršku Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, a pod finansijskim pokroviteljstvom Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

Pozivamo sve studente Univerziteta da se prijave.

Prilog: pozivno pismo

 

 
25.02.2022.

Uspješno realizovana druga Naučna konferencija "Imovinskopravni odnosi i državna imovina u Bosni i Hercegovini"
 

Jučer je u Vijećnici Grada Sarajeva uspješno realizovana druga Naučna konferencija "Imovinskopravni odnosi i državna imovina u Bosni i Hercegovini" čiji su organizatori Univerzitet u Zenici, Pravni fakultet Univerziteta u Zenici i Grad Sarajevo.

Kao uvodničari obratili su se: dr. sc Benjamina Karić, gradonačelnica Grada Sarajeva, prof. dr. sc Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici i prof. dr. sc Larisa Velić, dekanesa Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici.


U okviru prve sesije Konferencije "Društveno-historijski aspekti" govornici su bili: akademik Slavo Kukić, prof. dr. sc Edin Mutapčić, prof. dr. sc Ajdin Huseinspahić i prof. dr. sc Sead Turčalo.
Predavači na drugoj sesiji pod nazivom "Imovinsko-pravni aspekti" bili su: prof. dr. sc Lada Sadiković, Ismet Velić, zamjenik pravobranioca Bosne i Hercegovine i prof. dr. sc Larisa Velić.

Zaključci Konferencije su:
- Bosna i Hercegovina treba zakon o državnoj imovini, zakon o općim i javnim dobrima i zakon o registraciji državne imovine.
- Nadležne institucije trebaju koristiti sve pravne mehanizme u cilju zaštite državne imovine.
- Nadležni organi trebali bi inicirati uključenje međunarodne zajednice u rješavanje imovinskopravnih pitanja i pitanja državne imovine.

Zahvaljujemo se svim predavačima, učesnicima i gostima Konferencije.

 
25.02.2022.

Poziv za ljetnu školu Visions4aNewEurope u Njemačkoj!
 

Ljetna škola pod nazivom # Visions4aNewEurope održava se od 1. do 10. avgusta u Europäische Akademie Otzenhausen.

Pozivaju se svi zainteresovani studenti da pohađaju akademski zahtjevan i sveobuhvatan program i upoznaju renomirane međunarodne stručnjake za europsko pravo, politiku i ekonomiju. Predavači su profesori i praktičari koji će dati pogled iznutra na EU.

Države članice EU suočene su s mnoštvom izazova i moraju dokazati svoju snagu kao mreža orijentirana na budućnost, posebno u vrijeme globalne pandemije. # Visions4aNewEurope bavi se širokim rasponom važnih političkih, pravnih i ekonomskih pitanja razvoja današnje Evropske unije. Razmatrat će se pitanja trgovinskih ograničenja, patentne zaštite i solidarnosti, jednakosti i različitosti kao ljudskih prava, međunarodnih inicijativa za zaštitu klime za održivu budućnost, zaštite podataka u 21. stoljeću i još mnogo toga!

Aktualne informacije o programu i postupku prijave možete pronaći na web stranici www.europainstitut.de/esc

Također postoji mogućnost prijave za stipendiju koja pokriva dijelove troškova seminara i/ili dodjeljuje subvenciju putovanja!

Rok za prijavu je 1.maj 2022. godine!

 

<< Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... 18 ... 20 ... 22 ... 24 ... 26 ... 28 ... 30 ... 32 ... 34 ... 36 ... 38 ... 40 ... 42 ... 44 ... 46 ... 48 ... Sljedeća >>

Untitled Document