Aktuelnosti


24.11.2021.

Online diskusija na temu "MUŠKARCI PROTIV RODNO ZASNOVANOG NASILJA"
 

TPO fondacija će, u okviru projekta UNIGEM, u četvrtak 25.11.2021 u 16:00 sati organizirati online panel diskusiju na temu "MUŠKARCI PROTIV RODNO ZASNOVANOG NASILJA".

Ovom panel diskusijom otvaramo kampanju "16 dana aktivizma ovim protiv rodno zasnovanog nasilja".

U nastavku pristupni link:
https://us06web.zoom.us/j/84194927162?pwd=dHBHbGg2TkQzdGJWVDVZcGVEem5ZUT09

 
22.11.2021.

SEELS LAW Journal - poziv za dostavljanje radova
 

Poziv za dostavu radova za SEE Law Journal otvoren je do 17. januara 2022. godine. Svi radovi treba da budu dostavljeni na engleskom jeziku do definiranog roka. Svoje radove autori treba da dostave na sljedeću adresu: koordinator@seelawschool.org.

Više informacija o uvjetima za prijavu radova potražite u Uputama za autore.

 
22.11.2021.

Poziv SEELS mreže u koordinaciji sa Europa Institutom za učešće na konferenciji
 

Konferencija će biti održana kao završna faza velikog projekta organizatora konferencije na temu pravnih implikacija procesa pristupanja EU iz različitih perspektiva.

Konferencija će se održati online, 17.decembra 2021. godine.

Pristupni link i ostale potrebne informacije će biti blagovremeno dostavljene učesnicama i učesnicima.

 

 

 
19.11.2021.

Poziv studentima za prijavu na "Pravnu kliniku iz okolišnog prava"
 

NASTAVLJAMO TRADICIJU KLINIČKOG OBRAZOVANJA STUDENATA IZ OBLASTI OKOLIŠNOG PRAVA - POZIV STUDENTIMA ZA PRIJAVU NA PRAVNU KLINIKU IZ OKOLIŠNOG PRAVA

Danas su predstavnici Evropskog udruženja studenata prava „ELSA“ Zenica potpisali ugovor sa Ministarstvom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona i dobili sredstva za realizaciju projekta "Pravna klinika iz okolišnog prava". Zadovoljstvo nam je saopćiti da će ELSA u saradnji sa Pravnim fakultetom u Zenici nastaviti sa kliničkim obrazovanjem studenata u oblasti okolišnog prava. Projekat „Pravna klinika iz okolišnog prava“ namijenjem je za studente druge, treće i četvrte godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Pravna klinika iz okolišnog prava održat će se u prostorijama Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici u zimskom semestru u vidu četiri predavanja/radionice i završnog Moot Court takmičenja u simulaciji suđenja iz oblasti okolišnog prava.

Pravna klinika iz okolišnog prava ima za cilj da na interaktivan način studente upozna sa osnovnim principima okolišnog prava, te kroz Case Study i Moot Court metode unaprijedi njihove praktične vještine.

Pozivamo sve studente druge, treće i četvrte godine da se prijave na Kliniku. Broj mjesta je ograničen (ukupno petnaest).

Prijava se vrši slanjem e-maila na adresu elsa.zenica@gmail.com sa naznakom: „Prijava na Kliniku iz okolišnog prava“.

Poziv ostaje otvoren do petka, 3.12.2021. U slučaju većeg broja prijava prednost će imati studenti sa većim prosjekom ocjena.

Za sve polaznike Klinike bit će osigurani certifikati za učešće, kao i nagrade za pobjednike u završnom Moot Court takmičenju, te nagrada za najboljeg govornika.

 
16.11.2021.

Pozivnica za studente
 

Pozivamo sve studentice i studente Univerziteta u Zenici na manifestaciju „Studentice/i za Studentice/e“ koja će se održati u četvrtak 18.11.2021. godine s početkom u 12.15h u sali Prf 2 Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici. Manifestacija se realizira u okviru UNIGEM projekta u saradnji sa TPO fondacijom uz podršku Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini. Svi ste dobrodošli!

 
15.11.2021.

Svjetski forum mladih
 

Ambasada Arapske Republike Egipat u Bosni i Hercegovini izražava poštovanje cijenjenom Unverzitetu i ovom prilikom Vas informiše da država Egipat, pod pokroviteljstvom Predsjednika AR Egipat, Nj.E. Abdel Fatah El-Sisi, organizuje Svjetski Forum Mladih (World YOuth Forum 2022) u Šarm el Šeiku u periodu od 10. do 13. januara 2022. godine.

Troškove učešća na forumu u potpunosti snosi vlada Egipta. 

S obzirom na to da je danas u ponoć (00:00h)  krajnji rok za prijavu, ljubazno Vas molimo da u što kraćem roku proslijedite ovaj imejl/link za registraciju zainteresovanim studentima kako bi se mogli prijaviti. 

Prijava se vrši putem internet adrese: 

https://register.wyfegypt.com/  

Uz prijavu potrebno je da se dostavi kopija pasoša i fotografija. 

Više informacija i uputsvo za prijavu možete pronaći na https://worldscholarshipforum.com/world-youth-forum-egypt/

 
10.11.2021.

Jean Monnet Module Language and EU Law Excellence / Jean Monnet modul Izvrsnost u jeziku i pravu EU
 

Drage studentice i studenti,

katedra stranih jezika Pravnog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, provodi europski projekt JEAN MONNET MODULE LANGUAGE AND EU LAW EXCELLENCE.

Želite li proširiti svoja znanja o pravu Europske unije i usavršiti svoje poznavanje engleskoga i njemačkoga pravnog jezika pravne struke te naučiti osnove francuskoga s naglaskom na terminologiji prava Europske unije? Prijavite se na naš Jean Monnet modul!

Projekat provode iskusni stručnjaci iz područja prava Europske unije i stranih jezika.

Projektne aktivnosti imaju za cilj unaprijediti izučavanje prava Europske unije i produbiti poznavanje pravne terminologije Europske unije na radnim jezicima Europske unije: engleskom, njemačkom i francuskom. Pohađanje svih projektnih aktivnosti je besplatno.

Ciljnu skupinu polaznika čine studenti prava preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine te Stručnog studija, kao i diplomirani pravnici raznih profila, asistenti na studiju prava, predstavnici nevladinih udruga i javni službenici, ali i studenti svih razina studija Engleskog jezika i književnosti i Njemačkog jezika i književnosti Filozofskog fakulteta Osijek koji će steći nova znanja o pravu EU i usvojiti terminologiju iz toga područja na njemačkom, engleskom i francuskom jeziku.

Nositelji kolegija su iskusni profesori prava EU-a i stranih jezika Pravnog fakulteta Osijek i profesorica francuskog jezika koja je dugogodišnja suradnica fakulteta u programima cjeloživotnog obrazovanja. Kako bi se osnažila lingvistička komponenta projekta, kao nositelji pojedinih kolegija uključeni su i ugledni profesori stranih jezika Filozofskog fakulteta Osijek. Na taj će način studenti prava i pravni stručnjaci dobiti priliku uz projektne aktivnosti vezane za pravo EU-a i pripadajuću terminologiju triju jezika pravne struke sudjelovati na predavanjima i radionicama nastavnika Filozofskog fakulteta, upoznati moderne kompjutorske alate za prevođenje i steći uvid u vještine konferencijskog prevođenja. S obzirom na epidemiju Covida 19, do poboljšanja epidemiološke situacije većina će se nastave odvijati online (putem aplikacije zoom i drugih IT alata za virtualnu nastavu).

Projektom se želi privući i zainteresirane sudionike iz susjednih zemalja u okruženju koje su u procesu predpristupnih pregovora s EU. Pravnicima, asistentima i docentima prava, pa i nastavnicima stranih jezika na pravnim fakultetima tih zemalja znanja koja pružamo u ovome Jean Monnet modulu iz područja europskoga prava i radnih jezika EU-a od iznimne su važnosti.

Preduvjet je za pohađanje Programa je izvrsno poznavanje jednoga stranog jezika i minimalno 1. stupanj poznavanja drugoga stranog jezika (engleskog ili njemačkog). Nastavne aktivnosti počinju 12. studenoga 2021. i traju 10 tjedana, a odvijat će se petkom popodne i subotom.

 
08.11.2021.

Obavijest za sve studente
 

Obavještavaju se studenti i studentice Univerziteta u Zenici da će se 10. novembra 2021. godine u 13 sati održati radionica u sklopu "16 dana aktivizma – Zašto je važna ova kampanja" u sali 1 na Pravnom fakultetu. Radionica se realizira u okviru UNIGEM projekta u saradnji sa TPO fondacijom uz podršku Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

 
03.11.2021.

Poziv Debatnog kluba "Gorgija"
 

Pozivamo sve zainteresirane studente i studentice dodiplomskog studija na prvi ovogodišnji sastanak Debatnog kluba „Gorgija“ Pravnog fakulteta.

Sastanak će biti održan u ponedjeljak 8.11.2021. godine s početkom u 15.30h u sali Prf 1.

DNEVNI RED

1. Prijem i dobrodošlica novim članovima i članicama
2. Obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine 25.11.

Svi ste dobrodošli!

U Zenici, dana 3.11.2021. godine                                                                     Debatni klub „Gorgija“

 
02.11.2021.

Poziv za Leonhard-Euler-Program za doktorsko istraživanje na Europa Institutu
 

Call for Application Leonhard-Euler-Programme 2022-2023

Rok za prijavu je 1.decembar 2021. godine.
 

 

<< Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... 20 ... 22 ... 24 ... 26 ... 28 ... 30 ... 32 ... 34 ... 36 ... 38 ... 40 ... 42 ... 44 ... 46 ... 48 ... Sljedeća >>

Untitled Document