Aktuelnosti


10.03.2022.

UNIGEM Online panel (In)visible Women: BiH, Austria, Switzerland 10.03.2022.
 

Povodom Međunarodnog dana žena u okviru UNIGEM projekta realizuje se Online panel: "(In)visible women: BiH, Austria, Switzerland" u trajanju od sat vremena. Panel će biti na engleskom jeziku i možete ga pratiti putem Zoom linka. 

 

 

Pozivnica za Zoom link:

Join Zoom Meeting
https://us06web.zoom.us/j/83242123585?pwd=N1FieStJT0F4aE1qVzNYMlNoOVBiZz09

Meeting ID: 832 4212 3585
Passcode: 790963

 
02.03.2022.

ELSA Zenica - poziv za "Univerzitetsko debatno takmičenje"
 

ELSA Zenica organizuje projekat "Univerzitetsko debatno takmičenje" uz podršku Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, a pod finansijskim pokroviteljstvom Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

Pozivamo sve studente Univerziteta da se prijave.

Prilog: pozivno pismo

 

 
25.02.2022.

Uspješno realizovana druga Naučna konferencija "Imovinskopravni odnosi i državna imovina u Bosni i Hercegovini"
 

Jučer je u Vijećnici Grada Sarajeva uspješno realizovana druga Naučna konferencija "Imovinskopravni odnosi i državna imovina u Bosni i Hercegovini" čiji su organizatori Univerzitet u Zenici, Pravni fakultet Univerziteta u Zenici i Grad Sarajevo.

Kao uvodničari obratili su se: dr. sc Benjamina Karić, gradonačelnica Grada Sarajeva, prof. dr. sc Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici i prof. dr. sc Larisa Velić, dekanesa Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici.


U okviru prve sesije Konferencije "Društveno-historijski aspekti" govornici su bili: akademik Slavo Kukić, prof. dr. sc Edin Mutapčić, prof. dr. sc Ajdin Huseinspahić i prof. dr. sc Sead Turčalo.
Predavači na drugoj sesiji pod nazivom "Imovinsko-pravni aspekti" bili su: prof. dr. sc Lada Sadiković, Ismet Velić, zamjenik pravobranioca Bosne i Hercegovine i prof. dr. sc Larisa Velić.

Zaključci Konferencije su:
- Bosna i Hercegovina treba zakon o državnoj imovini, zakon o općim i javnim dobrima i zakon o registraciji državne imovine.
- Nadležne institucije trebaju koristiti sve pravne mehanizme u cilju zaštite državne imovine.
- Nadležni organi trebali bi inicirati uključenje međunarodne zajednice u rješavanje imovinskopravnih pitanja i pitanja državne imovine.

Zahvaljujemo se svim predavačima, učesnicima i gostima Konferencije.

 
25.02.2022.

Poziv za ljetnu školu Visions4aNewEurope u Njemačkoj!
 

Ljetna škola pod nazivom # Visions4aNewEurope održava se od 1. do 10. avgusta u Europäische Akademie Otzenhausen.

Pozivaju se svi zainteresovani studenti da pohađaju akademski zahtjevan i sveobuhvatan program i upoznaju renomirane međunarodne stručnjake za europsko pravo, politiku i ekonomiju. Predavači su profesori i praktičari koji će dati pogled iznutra na EU.

Države članice EU suočene su s mnoštvom izazova i moraju dokazati svoju snagu kao mreža orijentirana na budućnost, posebno u vrijeme globalne pandemije. # Visions4aNewEurope bavi se širokim rasponom važnih političkih, pravnih i ekonomskih pitanja razvoja današnje Evropske unije. Razmatrat će se pitanja trgovinskih ograničenja, patentne zaštite i solidarnosti, jednakosti i različitosti kao ljudskih prava, međunarodnih inicijativa za zaštitu klime za održivu budućnost, zaštite podataka u 21. stoljeću i još mnogo toga!

Aktualne informacije o programu i postupku prijave možete pronaći na web stranici www.europainstitut.de/esc

Također postoji mogućnost prijave za stipendiju koja pokriva dijelove troškova seminara i/ili dodjeljuje subvenciju putovanja!

Rok za prijavu je 1.maj 2022. godine!

 
24.02.2022.

Call for application: European Summer Course 2022
 

SUMMER SCHOOL - CALL FOR APPLICATIONS
European Summer Course 2022
#Visions4aNewEurope
1 - 10 August 2022

 
23.02.2022.

Studentska debata i izložba povodom Dana nezavisnosti
 

Pravni fakultet Univerziteta u Zenici tradicionalno nastavlja obilježavati državne praznike. Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine bit će realizovana studentska debata Debatnog kluba "Gorgija" i svečano otvorena "Izložba Domovini" Galerije "Preporod" Zenica.

Želimo Vam sretan Dan nezavisnosti jedine nam Bosne i Hercegovine! 

 
22.02.2022.

Naučna konferencija "Imovinskopravni odnosi i državna imovina u Bosni i Hercegovini"
 

Univerzitet u Zenici i Pravni fakultet uz partnerstvo Grada Sarajeva organizuju drugu po redu naučnu konferenciju pod nazivom "Imovinskopravni odnosi i državna imovina u Bosni i Hercegovini".
Konferencija će biti održana u četvrtak 24.2.2022. s početkom u 11.00h u Gradskoj Vijećnici u Sarajevu.

Na konferenciji će učestvovati eminentni stručnjaci iz naučnog i društvenog života Bosne i Hercegovine.

 
04.02.2022.

"Online" trening za naučno-istraživačke institucije iz BiH
 

Evropska komisija 23.02.2022. organizuje online trening za naučno-istraživačke institucije iz BiH kako bi pružila podršku pri izradi Plana za rodnu ravnopravnost (Gender Equality Plan - GEP). GEP je obavezan za sve organizacije koji učestvuju u projektima Horizon Europe.

Rok za registraciju je 8. februar, putem linka 

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/EOI_GenderEqualityPlansTraining_Bosnia . 

 
25.01.2022.

Dan sjećanja na žrtve holokausta
 

Katedra za historiju države i prava Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici organizuje panel povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta, 27. januar.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije panel će biti organizovan online putem Google Meet platforme u srijedu 26.1.2022. od 13.30h. i pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže na linku: https://meet.google.com/feh-zfzp-jth i daju svoj doprinos.

Dan sjećanja na žrtve holokausta se tradicionalno već duži niz godina obilježava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici s ciljem da se svim tragično stradalima oda počast, ali i akcentira značaj preveniranja raznih međunarodnih sukoba i međunarodnih zločina.

Također, dana 27. januara (četvrtak) predstavnici i predstavnice Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici položit će cvijeće i odati počast na Komemorativnom skupu koji će se održati na Starom jevrejskom groblju u zeničkom naselju Raspotočje.

 
20.01.2022.

OVJERA ZIMSKOG I UPIS U LJETNI SEMESTAR
 

OVJERA ZIMSKOG I UPIS U LJETNI SEMESTAR ZA SVE STUDENTE UPISANE NA I (PRVI) CIKLUS STUDIJA (DODIPLOMSKI) U AKADEMSKOJ 2021/2022.GODINI ĆE SE OBAVITI U PERIODU
od 17. do 31.01.2022. godine

Uslovi za ovjeru zimskog semestra:

  • potpisi svih predmetnih nastavnika u indeksu /upisnici studenta,
  • popunjen obrazac za ovjeru semestra- semestralni list (nabavlja se na šalteru studentske službe),
  • Indeks/upisnica,
  • dokaz o izvršenoj uplati druge rate troškova školarine za redovne –samofinansirajuće i vanredne studente.

Studenti koji obnavljaju godinu studija mogu ovjeriti semestar bez potpisa profesora pod uslovom da su u prethodnoj studijskoj godini imali sve potpise iz obaveznih i izbornih predmeta i ovjerene semestre.

Studenti koji imaju status apsolventa ili imatrikulanta nisu obavezni ovjeravati semestar.

 

 List za ovjeru semestra  preuzeti na šalteru studentske službe Fakulteta

u  vremenu od 10,30 —13,00  sati.

 

<< Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... 18 ... 20 ... 22 ... 24 ... 26 ... 28 ... 30 ... 32 ... 34 ... 36 ... 38 ... 40 ... 42 ... 44 ... 46 ... 48 ... Sljedeća >>

Untitled Document