Aktuelnosti


19.11.2021.

Poziv studentima za prijavu na "Pravnu kliniku iz okolišnog prava"
 

NASTAVLJAMO TRADICIJU KLINIČKOG OBRAZOVANJA STUDENATA IZ OBLASTI OKOLIŠNOG PRAVA - POZIV STUDENTIMA ZA PRIJAVU NA PRAVNU KLINIKU IZ OKOLIŠNOG PRAVA

Danas su predstavnici Evropskog udruženja studenata prava „ELSA“ Zenica potpisali ugovor sa Ministarstvom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona i dobili sredstva za realizaciju projekta "Pravna klinika iz okolišnog prava". Zadovoljstvo nam je saopćiti da će ELSA u saradnji sa Pravnim fakultetom u Zenici nastaviti sa kliničkim obrazovanjem studenata u oblasti okolišnog prava. Projekat „Pravna klinika iz okolišnog prava“ namijenjem je za studente druge, treće i četvrte godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Pravna klinika iz okolišnog prava održat će se u prostorijama Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici u zimskom semestru u vidu četiri predavanja/radionice i završnog Moot Court takmičenja u simulaciji suđenja iz oblasti okolišnog prava.

Pravna klinika iz okolišnog prava ima za cilj da na interaktivan način studente upozna sa osnovnim principima okolišnog prava, te kroz Case Study i Moot Court metode unaprijedi njihove praktične vještine.

Pozivamo sve studente druge, treće i četvrte godine da se prijave na Kliniku. Broj mjesta je ograničen (ukupno petnaest).

Prijava se vrši slanjem e-maila na adresu elsa.zenica@gmail.com sa naznakom: „Prijava na Kliniku iz okolišnog prava“.

Poziv ostaje otvoren do petka, 3.12.2021. U slučaju većeg broja prijava prednost će imati studenti sa većim prosjekom ocjena.

Za sve polaznike Klinike bit će osigurani certifikati za učešće, kao i nagrade za pobjednike u završnom Moot Court takmičenju, te nagrada za najboljeg govornika.

 
16.11.2021.

Pozivnica za studente
 

Pozivamo sve studentice i studente Univerziteta u Zenici na manifestaciju „Studentice/i za Studentice/e“ koja će se održati u četvrtak 18.11.2021. godine s početkom u 12.15h u sali Prf 2 Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici. Manifestacija se realizira u okviru UNIGEM projekta u saradnji sa TPO fondacijom uz podršku Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini. Svi ste dobrodošli!

 
15.11.2021.

Svjetski forum mladih
 

Ambasada Arapske Republike Egipat u Bosni i Hercegovini izražava poštovanje cijenjenom Unverzitetu i ovom prilikom Vas informiše da država Egipat, pod pokroviteljstvom Predsjednika AR Egipat, Nj.E. Abdel Fatah El-Sisi, organizuje Svjetski Forum Mladih (World YOuth Forum 2022) u Šarm el Šeiku u periodu od 10. do 13. januara 2022. godine.

Troškove učešća na forumu u potpunosti snosi vlada Egipta. 

S obzirom na to da je danas u ponoć (00:00h)  krajnji rok za prijavu, ljubazno Vas molimo da u što kraćem roku proslijedite ovaj imejl/link za registraciju zainteresovanim studentima kako bi se mogli prijaviti. 

Prijava se vrši putem internet adrese: 

https://register.wyfegypt.com/  

Uz prijavu potrebno je da se dostavi kopija pasoša i fotografija. 

Više informacija i uputsvo za prijavu možete pronaći na https://worldscholarshipforum.com/world-youth-forum-egypt/

 
10.11.2021.

Jean Monnet Module Language and EU Law Excellence / Jean Monnet modul Izvrsnost u jeziku i pravu EU
 

Drage studentice i studenti,

katedra stranih jezika Pravnog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, provodi europski projekt JEAN MONNET MODULE LANGUAGE AND EU LAW EXCELLENCE.

Želite li proširiti svoja znanja o pravu Europske unije i usavršiti svoje poznavanje engleskoga i njemačkoga pravnog jezika pravne struke te naučiti osnove francuskoga s naglaskom na terminologiji prava Europske unije? Prijavite se na naš Jean Monnet modul!

Projekat provode iskusni stručnjaci iz područja prava Europske unije i stranih jezika.

Projektne aktivnosti imaju za cilj unaprijediti izučavanje prava Europske unije i produbiti poznavanje pravne terminologije Europske unije na radnim jezicima Europske unije: engleskom, njemačkom i francuskom. Pohađanje svih projektnih aktivnosti je besplatno.

Ciljnu skupinu polaznika čine studenti prava preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine te Stručnog studija, kao i diplomirani pravnici raznih profila, asistenti na studiju prava, predstavnici nevladinih udruga i javni službenici, ali i studenti svih razina studija Engleskog jezika i književnosti i Njemačkog jezika i književnosti Filozofskog fakulteta Osijek koji će steći nova znanja o pravu EU i usvojiti terminologiju iz toga područja na njemačkom, engleskom i francuskom jeziku.

Nositelji kolegija su iskusni profesori prava EU-a i stranih jezika Pravnog fakulteta Osijek i profesorica francuskog jezika koja je dugogodišnja suradnica fakulteta u programima cjeloživotnog obrazovanja. Kako bi se osnažila lingvistička komponenta projekta, kao nositelji pojedinih kolegija uključeni su i ugledni profesori stranih jezika Filozofskog fakulteta Osijek. Na taj će način studenti prava i pravni stručnjaci dobiti priliku uz projektne aktivnosti vezane za pravo EU-a i pripadajuću terminologiju triju jezika pravne struke sudjelovati na predavanjima i radionicama nastavnika Filozofskog fakulteta, upoznati moderne kompjutorske alate za prevođenje i steći uvid u vještine konferencijskog prevođenja. S obzirom na epidemiju Covida 19, do poboljšanja epidemiološke situacije većina će se nastave odvijati online (putem aplikacije zoom i drugih IT alata za virtualnu nastavu).

Projektom se želi privući i zainteresirane sudionike iz susjednih zemalja u okruženju koje su u procesu predpristupnih pregovora s EU. Pravnicima, asistentima i docentima prava, pa i nastavnicima stranih jezika na pravnim fakultetima tih zemalja znanja koja pružamo u ovome Jean Monnet modulu iz područja europskoga prava i radnih jezika EU-a od iznimne su važnosti.

Preduvjet je za pohađanje Programa je izvrsno poznavanje jednoga stranog jezika i minimalno 1. stupanj poznavanja drugoga stranog jezika (engleskog ili njemačkog). Nastavne aktivnosti počinju 12. studenoga 2021. i traju 10 tjedana, a odvijat će se petkom popodne i subotom.

 
08.11.2021.

Obavijest za sve studente
 

Obavještavaju se studenti i studentice Univerziteta u Zenici da će se 10. novembra 2021. godine u 13 sati održati radionica u sklopu "16 dana aktivizma – Zašto je važna ova kampanja" u sali 1 na Pravnom fakultetu. Radionica se realizira u okviru UNIGEM projekta u saradnji sa TPO fondacijom uz podršku Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

 
03.11.2021.

Poziv Debatnog kluba "Gorgija"
 

Pozivamo sve zainteresirane studente i studentice dodiplomskog studija na prvi ovogodišnji sastanak Debatnog kluba „Gorgija“ Pravnog fakulteta.

Sastanak će biti održan u ponedjeljak 8.11.2021. godine s početkom u 15.30h u sali Prf 1.

DNEVNI RED

1. Prijem i dobrodošlica novim članovima i članicama
2. Obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine 25.11.

Svi ste dobrodošli!

U Zenici, dana 3.11.2021. godine                                                                     Debatni klub „Gorgija“

 
02.11.2021.

Poziv za Leonhard-Euler-Program za doktorsko istraživanje na Europa Institutu
 

Call for Application Leonhard-Euler-Programme 2022-2023

Rok za prijavu je 1.decembar 2021. godine.
 

 
28.10.2021.

BEST OF SOUTH-EAST - stipendijski program za 2022/23. godinu
 
 
20.10.2021.

Poziv za studente
 

MIP program UN IRMCT-a pokreće 3. ciklus Međuuniverzitetskog programa predavanja, koji počinje u četvrtak, 28. oktobra u 11:00. Prvi predavač je sudac Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove.

Nakon uvodnog predavanja slijedi 15 predavanja od strane stručnjaka organizovanih jednom sedmično (oktobar 2021. - februar 2022.).

 
15.10.2021.

Informacija o objavljenom javnom pozivu u oblasti studentskog standarda
 

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, objavilo je Javni poziv za odabir programa i projekata iz oblasti proširenog studentskog standarda, koji će se financirati/sufinancirati iz Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2021. za:

  • Podsticaj školovanju Roma, državljana Bosne i. Hercegovine koji imaju prebivalište na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine i koji sh1diraju na javnim visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini.
  • Podrška studentima s invaliditetom, državljanima Bosne i Hercegovine koji imaju prebivalište na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine i koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini.

Također, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je i ove godine, na adrese svih šest javnih visokoškolskih ustanova uputilo Poziv na kandidiranje studenata za dodjelu podrške najboljim
studentima koji su najbolji rezultat ostvarili u akademskoj 2020./2021.godini.

Više na web stranici Ministarstva: http://www.fmon.gov.ba/Konkurs/Index/236

Krajnji rok za dostavljanje prijave je 5. novembra/studenog 2021.

 

<< Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... 22 ... 24 ... 26 ... 28 ... 30 ... 32 ... 34 ... 36 ... 38 ... 40 ... 42 ... 44 ... 46 ... 48 ... 50 ... Sljedeća >>

Untitled Document